Home - Blog - Wat wordt er geteeld in de boomgaard van Werkfruit? Fruitteler Lambert verteld het ons!

Wat wordt er geteeld in de boomgaard van Werkfruit? Fruitteler Lambert verteld het ons!

Wie: Lambert

Wat: Bedrijfsleider/ fruitteler in de boomgaard van Werkfruit

Waar: Strijensas

Werkzaam sinds: 2000

Vroeg in de ochtend, voor dag en dauw, rijdt fruitteler Lambert op de idyllische wegen in de Hoeksche Waard richting Strijensas. Op naar de boomgaard van Werkfruit. Een harde werker, al is dat eigenlijk een understatement. Vol passie en alles voor de beste kwaliteit fruit, en dit al 24 jaar lang(!).  En zoals hij zelf zegt: ‘Mijn baas is de natuur, want die bepaald’.

In deze blog geeft Lambert antwoord op al onze vragen, inclusief  een kijkje achter de schermen bij Werkfruit.

Wat is jouw relatie tot Werkfruit?

‘Ik ben fruitteler in de boomgaard van Werkfruit. Of eigenlijk de man die alles omtrent de fruitteelt in goede banen leidt. Er komt heel wat bij kijken voordat de bomen fruit leveren dat uiteindelijk in de Werkfruitkisten zit. Dit is misschien niet iets waar de consument actief bij stil staat. Maar wel wat mij ieder dag, en met de vorst zelfs ’s nachts, bezighoudt.’

Wat wordt er geteeld in de boomgaard van Werkfruit?

‘Wij telen hier op zo’n 17 hectare grond verschillende rassen met diverse fruitsoorten. Denk hierbij aan appels, peren, kersen en abrikozen. Deze zijn verdeeld over zo’n 50.000 bomen.  Bij Werkfruit proberen wij onze ecologische footprint zo klein mogelijk te houden, daarom werken wij op basis van een duurzame teelt. Om een aantal voorbeelden te noemen:  Ons snoeiafval wordt vermalen en hergebruikt als compost. We gebruiken organische champignonmest om de kwaliteit van het bodemleven te verbeteren. En de bestuiving van de bloesem gaat op natuurlijke wijze door gebruik te maken van 32 bijenvolken. Ook hebben wij een samenwerking met Global G.A.P.. Dit houdt in dat wij aan strenge regels en hoge standaarden moeten voldoen. Dit doen we uiteraard niet alleen om aangesloten te kunnen blijven bij Global G.A.P. maar vooral om een hoge voedselkwaliteit en veiligheid te kunnen waarborgen.’

Wat zijn jouw werkzaamheden?

‘Ik zeg altijd dat ik één echte baas heb en dat is het weer. Die bepaald namelijk welke werkzaamheden er die dag kunnen plaats vinden. Natuurlijk is het ook van belang om te kijken wat er nodig is om te doen. De ‘to do list’ is altijd (te) lang en tijd kom ik altijd te kort. Uiteraard zijn er een aantal vaste taken die ik heb. Zo begin ik iedere dag, na een bak koffie, met het controleren van onze koelcellen. Zoals eerder benoemd kijk ik dus ook naar de weersomstandigheden en maak ik daarom heen een planning. Mijn werk is afwisselend en gaat met de seizoenen mee.  Zo ben ik op dit moment, aan de begin van de lente, druk met het snoeien van onze bomen. Dit is een belangrijk proces omdat de bomen hierna in optimale omstandigheden kunnen groeien voor de beste kwaliteit oogst later dit jaar. Ik hou me dus bezig met het gehele teelt proces. Daarbij komt ook een stuk registratie voor Global G.A.P. en administratie kijken. En niet te vergeten ook leidinggeven aan zzp’ers en scholieren tijdens de vakanties is onderdeel van mijn werk. Die afwisseling maakt het ook leuk.’

Wat vind je het leukste om te doen?

‘De samenwerking met de natuur om een mooi product tot stand laten komen waar mensen later weer van genieten, dat is het mooiste wat er is. En daar zit ook mijn passie. Alles op alles zetten om kwalitatief goed fruit te telen met een heerlijke smaak die in de Werkfruitkisten kunnen. Verder is geen dag hier hetzelfde en daardoor genoeg uitdagingen.’

Wat vind je minder leuk?

‘Als ik eerlijk ben is dat toch wel de werkdruk. De natuur groeit altijd door en daardoor en de ‘to do list’ ook. Dat betekend dat er in deze functie ook een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders ligt en ik alles in goede banen moet leiden.’

Waar zitten de uitdagingen?

‘Onze prioriteit in de boomgaard van Werkfruit is om een volle oogst tot stand te brengen. Dit uiteraard in samenwerking en met respect voor de natuur. Klimaatverandering is iets waar de afgelopen jaren steeds meer last van krijgen. Stormschade, lange droge periodes of juist weer teveel regen in korte tijd. Het zijn allemaal aspecten die invloed hebben op de kwaliteit van het fruit. Of wat dacht je van nachtvorst tijdens de bloesem periode?! Het is voorgekomen dat ik ‘s nachts in de boomgaard stond om de beregening van de bloesem te regelen om zo schade te voorkomen. Gelukkig is dat dit voorjaar nog niet voor gekomen en hopelijk blijft dat zo.’

Wat zou je de lezers van deze blog willen meegeven?

‘Het teeltproces van fruit is prachtig maar ook arbeidsintensief en door de veranderende (weers)omstandigheden uitdagend. Maar dat weerhoudt ons er niet van om toch met passie fruit te telen van goede kwaliteit en een heerlijke smaak. Ik hoop dan ook dat mensen dit proeven en ons fruit extra kunnen waarderen.’

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.