Duizenden bananen gaan er wekelijks in onze Werkfruitkisten. Ze zijn het ultieme krachtvoer, met vele gezondheidsvoordelen voor zowel lichaam als geest. Maar wat is het verhaal achter deze krachtpatsers en waarom zijn ze zo populair?
Bananen zijn over de hele wereld te vinden. Ze staan niet voor niets in de top 5 van meest gegeten fruitsoorten. Maar wist je dat de meningen verdeeld zijn of bananen behoren tot de categorie fruitsoort of tot groentesoort? Plantkundige zien bananen als een bes vanwege de zwarte pitjes in de banaan. Maar volgens de tuinbouwkundige worden bananen echter gezien tot groentesoort omdat in principe de gehele plant eetbaar is.
Bananen groeien niet aan een boom maar aan een plant. De stam bestaat namelijk niet uit hout zoals bij een appelboom, maar uit lagen van bladeren. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een kruid. Maar vergis je niet, deze planten zijn net zo sterk als bomen. Dat moet ook wel gezien een tros bananen meer dan 50 kilo kan wegen! Door de zwaartekracht gaat de bloemtros hangen en krijgen de bananen hun kromme vorm.
Wij in Europa kennen voornamelijk de gele, kromme variant. Maar wist je dat er in totaal 5 verschillende soorten bananen zijn? De rode banaan, de bakbanaan, de babybanaan, de ‘golden’ banaan en de appelbanaan. Hoe deze 5 soorten de wereld hebben veroverd? Daarvoor moeten we een paar eeuwen terug in de tijd.
Zo’n 7000 jaar groeiden er voornamelijk wilde bananen in Azië. Echt eetbaar waren deze niet. Ze hadden weinig vruchtvlees en grote pitten. Tijdens de Gouden Eeuw zijn stekjes van deze planten de wereld over gegaan. Daardoor evolueerde de plant en zo ook de vrucht.
De bananen die in Westerse landen worden geconsumeerd is het ras Cavendish. Deze worden op grootschalige wijze verbouwd op bananenplantages in delen van Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het verbouwen van het gewas is helaas niet zonder risico’s omdat bananenplanten erg vatbaar zijn voor schimmels. Dit kan een hele plantage en zelfs de wereldproductie in gevaar brengen. Daarom zijn onderzoekers en wetenschappers nog altijd opzoek naar het perfectie ras bananen die resistent is tegen schimmels.
Bij Werkfruit proberen wij onze ecologische footprint zo klein mogelijk houden. Daarom halen wij fruit uit onze eigen boomgaard of kiezen we voor samenwerkingen met lokale telers. Maar voor bananen is dat anders, want deze groeien niet lokaal. Daarvoor is het Westerse klimaat niet tropisch genoeg. Wij maken dan ook de bewuste keuze en gaan voor bananen met een Fairtrade of Rainforest Alliance keurmerk. Zo weten we dat de bananentelers een faire prijs betaald krijgen, we bijdragen aan wettenschappelijk onderzoek en de ‘footprint’ voor de aarde minimaal is en blijft.
De banaan heeft en groeitijd van ongeveer 6 maanden. De banaan wordt onrijp van de boom geplukt. Omdat het een kwetsbare vrucht is worden ze als trossen in kartonnen dozen vervoerd. De bananen worden via grote en gekoelde containers naar Westerse landen verscheept. Dit duurt zo’n 2 tot 4 weken. Tijdens deze reis rijpen de bananen al verder. Dit komt door de natuurlijke stof die ze uitscheiden: Ethyleen. Eenmaal aangekomen op plaats van bestemming worden de bananen uitgeladen en naar rijperijen gebracht. Hier doen ze het rijpingsproces versnellen door ze in hoge mate van externe ethyleen bloot te stellen. Na een paar dagen zijn ze dan rijp genoeg om vervoerd te worden naar de distributeurs.
Voor de consumenten zijn de ideale bananen geel. Maar wist je dat je in principe bananen in alle stadiums qua kleur kan eten? Ze hebben dan ook per rijpingskleur gezondheidsvoordelen. Als bananen groen/geel zijn dan bevatten ze de minste hoeveelheid suiker en de maximale hoeveelheid aan vitamines en mineralen. Naarmate de bananen verder rijpen en ze mooi en egaal geel zijn dan vinden de meeste consumenten ze op hun lekkerst. Het zetmeel en suikergehalte is dan al iets verder toegenomen, maar alsnog zijn ze hartstikke gezond. Ze zorgen namelijk voor een langdurig verzadigd gevoel en een goede energie boost. Juist door de (natuurlijke) suikers en de hoeveelheid vezels. Een aantal dagen verder zullen de bananen bruine spikkels krijgen. Nu zijn de bananen op hun zoetst en rijk aan de meeste antioxidanten die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem.
Wist je dat zelfs overrijpe, bruine bananen nog eetbaar zijn? Ze zijn dan uitermate geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld bananenbrood.
Rijpen bananen te snel? Wikkel dan de bovenkant van de tros in met een stukje vershoudfolie of aluminium folie. Dit gaat het rijpingsproces tegen. Heb je andere stuks fruit die maar niet rijp willen worden? Leg deze dan in de buurt van een rijpe banaan. Doordat de banaan nog steeds het gas Ethyleen uitscheidt rijpen andere vruchten zoals peren of avocado’s ook sneller. Bananen behouden de beste kwaliteit als ze buiten de koelkast bewaard worden.
Bananen zijn echte krachtpatsers en zitten vol met vezels en bevatten belangrijke mineralen zoals magnesium, kalium en vitamine B6. Ze dragen niet alleen bij aan de fysieke gezondheid maar ook aan de mentale gezondheid. Wist je dat het eten van een banaan namelijk kan bijdragen aan je geluksniveau? Dit komt doordat ze tryptofaan bevatten. Dit zorgt voor de aanmaak van serotonine ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Nu snappen wij ook waarom de bananen het populairste stuk fruit zijn uit de Werkfruitkist!
Daarnaast zijn ze veelzijdig, kunnen op elk moment van de dag worden gegeten en zorgen ze voor een stabiele bloedsuikerspiegel. En één van de grootse voordelen: Banaan is makkelijk handzaam fruit. Alleen even de schil open breken en de banaan is ready to eat!
Na het lezen van deze blog ook zo’n zin gekregen in een banaan? Loop dan snel naar de Werkfruitkist voordat deze favoriete krachtpatsers al zijn opgegeten door je collega’s! Nog geen Werkfruit op de werkvloer? Vraag dan via onderstaande button een gratis proefkist aan of stuur een mail naar info@werkfruit.nl
Proefbox aanvragen