Home - Blog - Hoe hou je goede voornemens vol?

Hoe hou je goede voornemens vol?

Gezonder eten, afvallen, meer sporten en minder stress. Een handvol voornemens die je eind december vaak voorbij hoort komen. Wist je dat maar liefst 43% van de Nederlands 2024 is gestart met het hebben van goede voornemens? En dat maar een heel klein percentage dit daadwerkelijk volhoud. De meeste goede voornemens worden na twee weken (ongeveer nu, zo halverwege januari) opgegeven. Ligt dat daadwerkelijk aan te weinig motivatie, een te hoge lat of een gebrek aan doorzettingsvermogen? Of ligt hier iets anders ten grondslag? In deze blog delen we leuke weetjes en tips en tricks over het volhouden van goede voornemens.

Waarom zijn we ooit met goede voornemens begonnen?

Het hebben van goede voornemens is al duizenden jaren oud en afkomstig uit Babylonië. Daarbij beloofden de bevolking de goden gunstig te stemmen en hun schulden in het nieuwe jaar aan het koninkrijk af te betalen. Grappig weetje: Ze vierden het nieuwe jaar tijdens een feestdag in maart. Zo zie je maar: Het hoeft geen 1 januari te zijn om ermee te starten, iedere dag is een geschikte dag om je goede dingen voor te nemen!

Waarom is verandering lastig?

Wist je dat we als mens geprogrammeerd zijn om te kiezen voor de weg van de minste weerstand? Verandering wordt door ons (oer)brein gezien als iets bedreigends en daarom houden we dingen liever bij het oude in plaats van te kiezen voor verandering. Daarnaast heeft het zo’n 3 maanden de tijd nodig voordat we nieuwe gewoontes hebben aangeleerd en deze ook daadwerkelijk een onderdeel uitmaken van onze routine. Dit is dan ook de reden dat de meeste goede voornemens zo snel sneuvelen. Ze zijn nog geen gewoonte of onderdeel van onze routine. Nu zou je kunnen denken dat goede voornemens volhouden een onmogelijke opgave is. Maar met de juiste tips en tricks kun jij (slechte) gewoontes doorbreken en de juiste veranderingen in de routine doorvoeren. Nieuwsgierig hoe je dit doet? Lees dan snel verder!

De kracht van herhaling & teamwork

Laten we duidelijk zijn, het aanleren van nieuwe gewoontes heeft dus tijd nodig. Quick fixes zijn er niet, maar een aantal van onderstaande tips & tricks kunnen je zeker verder helpen!

Tips en tricks voor het volhouden van goede voornemens:

  • Stel haalbare doelen die je het liefst SMART formuleerd. Geen idee waar de SMART formule voor staat? SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Door je doel of goede voornemens op deze manier te benaderen is er een veel grotere slagingskans.
  • Keep it simple. Een drastische ommezwaai in het leven is niet nodig. Kleine stapjes zorgen, op de lange termijn, voor het grootste effect.
  • De kracht van herhaling en blootstelling! En ja, hierbij heb je ook een portie doorzettingsvermogen nodig. Zorg ervoor dat je constant aan je doel of voornemen wordt herinnerd. Dit kan op allerlei manieren, van het plakken tot post its tot het zetten van een alarm met een herinnering. Of wat dacht je van de Werkfruitkist met display op een zichtbare plek neerzetten? 😉
  • Zorg voor een ‘support team’ om je heen. Zorg ervoor dat je collega’s, vrienden, baas, of partner op de hoogte zijn van jouw doel. Of nog beter: Stel doelen samen! En zorg voor teamwork om ze te bereiken.
  • Onthoud: Iedere dag is een nieuwe dag en geeft dus de mogelijkheid om jezelf iets goeds voor te nemen. Daar hoeft het niet 1 januari voor te zijn.

Waarom Werkfruit helpt bij goede voornemens

Het voornemen om ‘gezonder te gaan eten’ is één van de meest voorkomende beloftes die mensen maken om het nieuwe jaar goed te beginnen. Zo gek is dat natuurlijk niet na een vaak ongezonde decembermaand. Wist je dat werkgevers hier een rol in kunnen spelen? Mensen brengen een groot gedeelte van hun tijd door op de werkvloer. Door een abonnement bij Werkfruit te nemen wordt er wekelijks vers en gezond fruit op de werkvloer geleverd. We kunnen onze Werkfruitkisten leveren met een display waarop hij kan staan. Zet deze op een centrale plek neer zodat iedere werknemer keer op keer aan gezonde voeding wordt herinnerd. En natuurlijk een stukje fruit kan pakken. Zowel voor jezelf als voor je collega(‘s). Want zoals net gelezen, door teamwork en een gezamenlijke motivatie zijn goede voornemens vol te houden. En vergeet niet het gaat tenslotte om kleine stapjes. En ieder stukje fruit uit een Werkfruitkist is dus een stapje in de goede richting naar een gezondere levensstijl!

Nog geen krachtvoer op de werkvloer? Neem dan snel contact met ons op voor een gratis proefbox! Dit kan via info@werkfruit.nl of klik op onderstaande button.

Proefbox aanvragen

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.