Terwijl de ongezonde lekkernijen je om de oren vliegen vonden wij als het als ‘experts van krachtvoer’ tijd voor een gezond recept! Geïnspireerd door de appels uit de Werkfruitkist ontwikkelde we deze gluten- en suikervrije appeltaart. Die zelfs geschikt is voor de vegans onder ons! Met een krokante deegbodem gemaakt van haver, overheerlijke appels vol antioxidanten en nootjes voor extra vezels en power.
Met deze gezonde appeltaart maak jij zeker weten indruk op je collega’s tijdens aankomende kerstborrel!
Ingrediënten voor het deeg:
250 gram havermeel (of ander glutenvrij meel)
3 eetlepels arrowroot of 2 eetlepels maïzena
Snufje zout
150 gram plantaardige boter (koud!)
80 gram ongezoete appelmoes
3 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel citroensap
10 eetlepels koud water
Bereidingswijze deeg:
Meng in een grote kom de havermeel, arrowroot/maïzena en een snufje zout goed door elkaar. Voeg de plantaardige en koude boter in stukjes toe en meng dit met het meel. Voeg daarna de appelmoes ahornsiroop, de theelepel vanille extract en het citroensap toe en mix het deeg totdat het kruimelig is. Voeg daarna het koude water toe, maar doe dit lepel voor lepel en kneed ondertussen het deeg. Voeg lepels toe zolang dit nodig is. Zodra je een grote bal van het deeg kan kneden is het deeg klaar. Zet het deeg daarna in de koeling en laat het rusten.
Ingrediënten voor de vulling:
5 grote appels (wij gebruikte een mix van Braeburn en Elstar appels, beide momenteel in de Werkfruitkist)
1 eetlepel kaneel
1 theelepel vanille extract
3 eetlepels arrowroot of 2 eetlepels maïzena
2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop
Sap van een halve citroen
Zakje amandelschaafsel, 40 gram
200 gram walnoten/ amandelen fijn gehakt
100 gram havermout vlokken voor de afwerking
Bereidingswijze vulling:
Schil de appels, hak deze in vier stukken, verwijder het klokhuis en snijd de partjes vervolgens in dunne plakjes. Doe de appelplakjes in een grote kom en meng vervolgens met de kaneel, maïzena, ahornsiroop en de helft van het amandelschaafsel. Snijd de walnoten en amandelen fijn en verdeel in tweeën.
Bereidingswijze taart:
Voorverwarm de oven op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de zijkant in. Gebruik 2/3 van het deeg om de bodem en zijkanten te bedekken. Leg het andere 1/3 deel nog even weg. Als de bakvorm volledig is bekleed met het deeg kun je de bodem met de helft van het gehakte notenmengsel bedekken. Doe vervolgens het appelmengsel laagje voor laagje op de bodem, net zo lang totdat de taart gevuld is. Pak het overgebleven 1/3 deel van het deeg erbij. En verkruimel dit over de bovenkant van de taart.
Maak de topping van de taart door 100 gram havermoutvlokken met een eetlepel kaneel, 2 eetlepels ahornsiroop, de andere helft van het amandelschaafsel en de notenmix met elkaar te mengen. Strooi dit vervolgens over de bovenkant van de taart.
Zet de taart in de oven en bak hem vervolgens gaar in zo’n 50-60 minuten.
Laat de taart iets afkoelen voordat je hem aansnijdt. Gekoeld blijft de taart zo’n 2-3 dagen houdbaar.
Eet smakelijk!
Proefbox aanvragen