Home - Blog - Pluktijd in de boomgaard van Werkfruit!

Pluktijd in de boomgaard van Werkfruit!

Een wisselvallig voorjaar en bijpassende zomer bracht misschien niet de zon en tropische dagen waar we op hoopten. Maar voor het groeiproces van ons fruit in de boomgaard hier in Strijensas kon het niet beter. Nooit eerder groeide onze appels en peren zo goed. Het resultaat: Overvolle bomen vol met prachtige appels en peren! In deze blog geven we een kijkje achter de schermen. Want hoe gaat het oogsten na zo’n mooi seizoen in zijn werk en wat komt daar allemaal bij kijken?

Plukrijp

Voordat we de appels en peren kunnen plukken is daar uiteraard een heel (groei)proces aan vooraf gegaan. Ben je hier benieuwd naar, lees dan eerst de blog: Het gonst in de boomgaard van Werkfruit. (Hyperlink) Daarin leggen we uitgebreid het groeiproces uit.
Als de appels en peren zijn volgroeid worden ze nauwlettend in de gaten gehouden. Dit om het juiste moment te bepalen dat ze rijp genoeg zijn om geplukt te kunnen worden. Om te bepalen dat een peer pluk rijp is kijken we naar de hardheid en suikergehalte van de peer. De hardheid van de peer meten we met een Penetrometer, het suikergehalte (ook wel Brixwaarde) meten we met een suikermeter. Voor peren die geplukt worden voor directe consumptie is het belangrijk dat het suikergehalte hoger is dan die van de peren die later pas verwerkt worden. Bij appels gaat dit net iets anders. Om te bepalen of een appel rijp genoeg is om geplukt te worden wordt er gekeken naar de kleur en het ethyleen gehalte. Ethyleen is gas dat de appel uitscheid die ervoor zorgt dat het zetmeel in de appel wordt omgezet tot suiker. Als dit gehalte hoog genoeg is, is de appel lekker zoet en dus klaar om geplukt te worden.

De pluktijd van de appels en peren is gemiddeld 5 weken. Peren worden in één keer van de boom gehaald, ongeacht de grote. Appels worden geplukt in delen omdat de grote en kleur van de appel daarbij van belang is. Daarnaast wordt ook het ene ras eerder geplukt dan het andere ras. In de boomgaard van Werkfruit telen wij onderstaande rassen:
- Wellant appel
- Granny appel
- Gala appel
- Conference peer
- Doyenne du Comice peer
- Gieser Wildeman peer
- Saint Remy peer
- Pierre Corneille peer

Handgeplukt?!

Wisten jullie dat alle appels en peren met de hand van de boom worden geplukt? Een precies klusje is het zeker. Als plukker heb je handschoenen aan die je beschermen tegen scherpe knoppen en zorgen voor goede grip. Fruit kan best glad zijn en dat mag niet op de grond vallen. Als ze wel uit de hand of boom vallen moeten ze op de grond blijven liggen en mogen deze niet meer opgeraapt worden. Fruit is kwetsbaar voor rotte plekken. Deze kunnen ervoor zorgen dat andere fruitstukken ook gaan rotten. En dit willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De appels en peren worden met steeltje geplukt. Het is ook erg belangrijk dat deze er aan blijft zitten. Dit ook in verband met een vergrote kans op het in gang zetten van een rottingsproces. De fruitplukker plukt gemiddeld tussen de 150 en 200 kilo per uur. Dat kan dus oplopen tot gemiddeld 1500 tot 1600 kilo per dag!

Na het plukken van de fruitstukken worden deze in grote bakken gelegd. Belangrijk hierbij is dat de fruitstukken goed over en door de gehele bak worden verspreid. Dit ter voorkoming van rollende fruitstukken die elkaar kunnen beschadigen. Het gewicht van zo’n grote bak vol met peren is gemiddeld zo’n 400 kilo. Een bak vol met verse appels weegt zo’n 300 kilo. Als de krat vol zit wordt deze verplaatst naar de koelcel. Daar worden de grote kratten bovenop elkaar gestapeld. De appels en peren worden daar tot gebruik bewaard in zuurstofarme koelcel. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het fruit gewaarborgd wordt en het zo heerlijke verse appels en peren blijven.

Overheerlijke appels & peren!

Vanaf nu zitten er weer overheerlijke verse appels en peren uit onze eigen boomgaard in de Werkfruitkisten. Geteeld met passie en oog voor de natuur en dat proef je! Hebben jullie nog geen Werkfruitkist van Werkfruit op de werkvloer? Mail dan snel naar info@werkfruit.nl voor een offerte of vraag een gratis proefbox aan via onderstaande button.

Proefbox aanvragen

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.