Home - Blog - De samenwerking van Werkfruit met de Hoeksche Waardse Voedselbank

De samenwerking van Werkfruit met de Hoeksche Waardse Voedselbank

Wij bij Werkfruit vinden het belangrijk om duurzaam om te gaan met de producten die wij selecteren voor in onze Werkfruitkisten. Wij zijn dan ook tegen voedselverspilling. Vanuit deze visie zijn wij een aantal jaar geleden gaan kijken wat wij met ons ‘overgebleven’ fruit konden gaan doen. Want fruit dat nog van goede kwaliteit is en geschikt voor consumptie gooi je niet zomaar weg. Er deed zich de mogelijkheid voor om een samenwerking aan te gaan met de lokale Voedselbank in de regio Hoeksche Waard. En sindsdien doneren wij gratis ons ‘overgebleven’ maar nog steeds kwalitatief goede fruit aan de Voedselbank.

Om te kijken hoe dat allemaal in zijn werk gaat en waar ‘ons’ fruit naar toe gaat hebben wij een bezoek gebracht aan de Voedselbank in Oud-Beijerland.

Wat doet de Voedselbank precies?

De Voedselbank is een landelijke organisatie die voedsel aanbiedt voor mensen die onder de armoedegrens leven. Op dit moment zijn er zo’n 179 vestigen door heel Nederland. Al deze vestigingen werken met elkaar samen en verdelen onderling de levensmiddelen. Ze zijn allemaal afhankelijk van donaties van bedrijven en instanties. Om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden zijn er maar liefst 7 distributie centra. En niet geheel onbelangrijk: De Voedselbank is een stichting die geheel op vrijwillige basis draait.

Werkfruit doneert het overgebleven fruit aan de vestiging in Oud-Beijerland. Deze Voedselbank met 50 vrijwilligers voorziet 180 gezinnen van voedsel. Dit doen zij doormiddel van het ‘supermarkt’ concept. Deze Voedselbank deelt dus geen standaard levensmiddelenpakketten uit, maar mensen kunnen daadwerkelijk hun eigen boodschappen kiezen. Uiteraard kun je niet ongelimiteerd items uit de schappen pakken, dit gaat naar norm en redelijkheid. Maar door deze formule voelt het wel als ‘normaal’ boodschappen doen.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de Voedselbank moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Dit moet uiteraard ook kunnen worden aangetoond. Toch is er ook een groep mensen, die ondanks dat ze onder de armoede grens niet aan durft te kloppen. Er hangt nog altijd een ‘schaamte probleem’ rondom de Voedselbank. Zoals vrijwilliger en voorzitter Eric L’abée van de Hoeksche Waardse Voedselbank beaamt: ‘Wij zouden nog zoveel meer gezinnen kunnen helpen als die drempel er niet zou zijn, misschien zelfs wel de helft meer. Aankloppen bij de Voedselbank is niets om je voor te schamen. Wij zijn er juist om te helpen. Vaak zijn het mensen met pech op pech, en dat kan iedereen overkomen.’

Eenzaamheid is een terugkerend thema wat ze bij veel klanten van de Voedselbank zien. De vrijwilligers die bij deze vestiging werken kennen iedere klant en geven ze een persoonlijke benadering. Daardoor is de Voedselbank niet alleen ondersteunend in het voorzien van levensmiddelen maar ook een sociale community. Dit is overigens niet bij alle vestigingen van de Voedselbank het geval.

Zero waste

Zoals eerder al benoemd vindt Werkfruit het ontzettend belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Vijf jaar geleden zijn wij dan ook op zoek gegaan naar een ‘duurzame’ oplossing om met ons ‘overgebleven’ fruit iets te kunnen betekenen. Wij kwamen met de Hoeksche Waardse Voedselbank in contact en waren meteen enthousiast. Want hoe mooi is het om als bedrijf een extra steentje te kunnen bijdragen aan de gezondheid van de bevolking?!

Hoe onze samenwerking met de Voedselbank in zijn werk gaat?

Onze chauffeurs nemen het fruit dat is overgebleven uit de Werkfruitkisten bij onze klanten mee terug. Uiteraard mogen onze klanten zelf kiezen of dit gebeurd. Mochten zij het fruit voor eigen consumptie willen bewaren is dit uiteraard ook goed. Fruit wat dus terugkomt in het distributiecentrum van Werkfruit wordt aan de Voedselbank gedoneerd. Mits de kwaliteit nog goed is. Daarnaast hebben wij vanuit Werkfruit de regel dat als wij voor een dichte deur staan (door bijvoorbeeld vakantie van het bedrijf of school) wij dan de gehele Werkfruitkist aan de Voedselbank doneren.

Wekelijks rijdt het busje van de Voedselbank heen en weer naar Strijensas om dozen vol met fruit op te halen.  Aangekomen in Oud-Beijerland staat er een groep vrijwilligers klaar om het fruit te sorteren en nogmaals te controleren op kwaliteit. Fruit gaat per fruitsoort in een bak en wordt vervolgens geplaatst naar een grote en moderne koelcel. Daarbij wordt al het voedsel wat binnenkomt nauwkeurig getemperatuurd om voedselbederf tegen te gaan. Ook de Voedselbank moet zich houden aan de strenge regels van de Voedsel en Warenautoriteit.

Werkfruit werkt altijd met fruit uit het seizoen, zo ook om de beste kwaliteit te kunnen waarborgen. Fruit blijft daardoor lang goed en daarbij ook nog bijkomend voordeel: De klanten van de Voedselbank hebben keuze uit een afwisselend assortiment.

Inmiddels is de wekelijkse Werkfruit levering onmisbaar geworden, iets wat Werkfruit erg trots maakt.

Tot slot:

Wij willen de Voedselbank in Oud-Beijerland met name Loek Lelieveld en Eric L’abée bedanken voor hun gastvrijheid, vriendelijkheid en heldere uitleg. We waren na dit bezoek ons weer bewust van het feit dat het belangrijk is om goed voor de medemens en de planeet te zorgen. Verspil geen voedsel, er zijn zoveel mogelijkheden. En laten we samen, doormiddel van mooie samenwerkingen zoals deze, de wereld een stukje mooier te maken!

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.