Home - Blog - Dit moet je weten over Kaki’s oftewel Sharonfruit

Dit moet je weten over Kaki’s oftewel Sharonfruit

Sharonfruit lijkt qua vorm een beetje op een oranje tomaat, maar smaakt vooral heel zoet. Een beetje vergelijkbaar met abrikozen en dadels. Bij Werkfruit zitten ze tijdens het kaki-seizoen volop in de Werkfruitbox, alleen weet niet iedereen wat je met deze vrucht moet, hoe je hem het beste kunt eten en hoe hij smaakt. In deze blog vertellen we je er alles over.

Probeer gratis proefbox

Soorten kaki's

Welke soorten kaki’s zijn er eigenlijk? De kaki komt oorspronkelijk uit China, ze hebben een dunne, gladde schil en fel oranje vruchtvlees. Deze vrucht wordt ook wel vrucht van Zeus genoemd, afgeleid uit de botanische naam Diospyros waarbij Dios voor God staat en pyros voor vrucht.

Er zijn meerdere verschillende kaki’s te verkrijgen, namelijk de Hachiya kaki en de Fuyu kaki.

  1. De Hachiya kaki is alleen overrijp lekker en vind je bijna niet terug in de Nederlandse winkels omdat ze onrijp vrij zuur en wrang zijn.
  2. De Fuyu kaki is een kaki soort die wij hier in Nederland kennen en is ontwikkeld in Israël en wordt daar ook geteeld. En kent men ook als Sharonfruit. Deze kan je ook eten als hij nog niet rijp is en smaakt fris en crunchy als een appel. Sharon is een merknaam en kaki is dus de vruchtensoort waartoe hij behoort. “Kaki” is vergelijkbaar met de verzamelnaam “appel” of “peer” waar ook weer meerdere rassen onder vallen.

 

bron: Veggipedia

Hoe eet je een kaki?

Een kaki eet je met of zonder schil en kan je zo uit het vuistje eten, of je kunt hem in stukjes snijden. In principe zit in de “gewone” Fuyu Kaki geen pit, maar in de Hachiya kaki kunnen wel pitten zitten. De pitten zijn niet eetbaar. Een kaki kan je onrijp, rijp en overrijp goed eten. Als de vrucht overrijp is, ziet hij er wat “glazig” uit en smaakt erg zoet (volgens sommigen is hij dan op z’n lekkerst). Dus niet zomaar weggooien!

Je kunt de kaki goed in partjes in een fruitsalade, yoghurt of in een chutney verwerken. Maar hij combineert bijvoorbeeld ook lekker met een gedroogde ham.

werkfruit blog kaki fruit doorsnede

Welke gezondheidsvoordelen heeft een kaki?

Een kaki is naast dat hij heel lekker is, ook erg gezond. Hij bevat bijna geen vet en veel vezels. De vrucht is rijk aan vitaminen en mineralen zoals fosfor, vitamine A en C. Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.

Met ons fruit op het werk, kom je dus een heel eind als je je vitamine doel wilt halen voor vandaag. Eet twee kaki’s en je bent er!

werkfruit blog kaki boom

Hoe groeit een kaki?

Sharonfruit groeit aan 15 meter hoge bomen en is prima in het Hollandse klimaat te kweken. In april/mei bloeit de boom en heeft hij prachtige gele bloesem. In de herfst verkleuren de bladeren mooi geel/rood.

De boom is winterhard en de vruchten worden pas in het najaar rijp. Door de nachtvorst wordt de rijping versneld en meestal worden de vruchten in oktober/november geoogst.

Ook kaki’s uitproberen? Probeer nu gratis een proefbox en ervaar fruit op het werk.

Vraag gratis proefbox aan

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.