Home - Blog - Zo gezond als een banaan…?

Zo gezond als een banaan…?

Bananen bij je avondeten?

 

Bananen, ze zijn lekker, voedzaam en heel erg gezond! Vaak gaan de bananen als eerste op uit de Werkfruitbox. Bananen zijn naast rijst en mais de meest gegeten producten ter wereld. Hier in Nederland eten we ze vooral als fruit, door de yoghurt, soms op brood of in een smoothie. Maar in landen zoals de Dominicaanse Republiek of in Indonesië, wordt de banaan veel gegeten als hoofdgerecht. Vaak gebakken door een rijstgerecht of met een pittige saus.

Maar ook dit lekkere tussendoortje met banaan is zeker een aanrader:

 


		
		
		

Groene banaan

Een rijpe banaan bevat veel vitamines en mineralen, maar ook flink wat suiker. Als je je darmen een plezier wilt doen, kies je niet voor een gele banaan maar voor een groene, onrijpe banaan. Die smaakt een beetje rauw en bitter, maar je darmbacteriën varen er wel bij. In onrijpe banaan zit veel ‘resistent zetmeel’, waar de goede bacteriën in de dikke darm van groeien.


		
		
		

De bananenschil weggooien? Wel nee, maak er iets lekkers van!

Dat je van bananenschillen iets heel lekkers kan maken, dat is bij veel mensen niet bekend. Het is niet alleen lekker, maar die bananenschil is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12. Extra gezond dus!

Bananen proberen?

Wat maak je dan met de schil?

Hieronder twee recepten die je uit kunt proberen op je werk. Wij horen graag of dit gesmaakt heeft natuurlijk 😉

1. Bananenthee

Snijd beide uiteinden van de bananenschil en doe de schil in een pan. Voeg water toe, totdat de schil volledig onder water staat en kook ‘m tien minuten. Voilá, bananenthee. Je drinkt ‘m kaal of met melk, honing of suiker.

2. Bananenschilsmoothie

Verwijder de uiteinden van een banaan, maar laat de schil zitten. Doe de banaan mét schil en al in de blender en voeg andere ingrediënten naar keuze toe, zoals kokosmelk, appel of mango.


		
		
		

Gezonde keuze

Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer. Dus de volgende keer weet je wel welk stukje fruit je kiest uit de Werkfruitbox 😉

*bron Elle Eten

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.