Home - Blog - Kiwi

Kiwi

Kiwi’s, met Huid en Haar

Kiwi is één van de gezondste fruitsoorten die er zijn. Ze zit bomvol vitamine A, C en E en bevat kalium en bétacaroteen, vitamines en mineralen die volgens wetenschappers helpen in het bestrijden van hart- en vaatziektes en kanker.

De kiwi is een ovale vrucht met een lengte van ongeveer 7 cm. De schil is bruin en behaard, het vruchtvlees van de kiwi is groen en heeft een witte kern. Het vruchtvlees heeft kleine zwarte pitjes, die je gewoon kunt op eten. 

De kiwi is er ook met geel vruchtvlees, iets zoeter dan zijn groene broertje en heeft een gladde schil. 

Herkomst

De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw-Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar toen wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. Overigens worden ook de bewoners van dit werelddeel ‘kiwi’s’ genoemd. De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes. Aanvoerlanden zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Griekenland, Frankrijk, Italië en Chili.

De kiwi groeit aan een struikachtige klimplant. Die je voornamelijk ziet in de warmere (tropische) landen. Maar ook in Nederland kan je tegenwoordig prima een kiwi plant in je tuin zetten. De planten worden tot wel 4 meter hoog en je kunt je kiwi's vaak oogsten in november. 

Bron

>> Weetjes

  • Een rijpe kiwi is licht indruk baar.
  • Voelt de kiwi nog hard dan zal hij in 3 tot 5 dagen rijp worden als de kiwi bij kamertemperatuur wordt bewaard.
  • Zijn de kiwi’s eetbaar? Dan kan je ze in de koelkast leggen om het rijpingsproces te vertragen.
  • Er zijn ook mini kiwi’s (ook wel kiwibes) die je kunt kweken, deze kun je met huid en haar opeten en zijn super gezond!
  • Eet één kiwi en je bent al op 1/3 van je dagelijkse portie fruit.
  • Kiwi’s en gelatine zijn geen goede combinatie, door de enzym protease worden de eiwitten die in gelatine zitten in kleinere stukjes geknipt. Hierdoor werkt de binding niet meer en zakt bijvoorbeeld je kwarktaart in, omdat er geen stolling optreed.

>> Eet Tips

  • Schil de kiwi en eet dan deze op zoals een peer of appel
  • Schil de kiwi en snijdt de kiwi in stukjes of schijfjes
  • Snijdt de kiwi door midden en lepel de kiwi uit met een theelepeltje of een speciale kiwilepel
  • Eet de kiwi met schil en al op, men beweert dat de schil extra vezels bevat

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.