Home - Blog - Het heeft gevroren in de boomgaard van Werkfruit

Het heeft gevroren in de boomgaard van Werkfruit

In de nacht van 29 maart op 30 maart was vorst voorspeld in de polder van Strijensas. Dat is altijd een momentje van spanning bij onze teler Gijsbert van Randwijk. Alert zijn ’s nachts en ervoor zorgen dat de maatregelen klaarstaan zodat de bloesem beschermt wordt. Als deze kapot vriezen is dat een ramp voor de oogst, er zullen dan een stuk minder kersen, appels en peren groeien in de boomgaard. Dat fruit hebben we hard nodig om de Werkfruitboxen te vullen, dus extra belangrijk om de weersverwachtingen goed in de gaten te houden.

Vuurpotten

De kersenbloesem wordt beschermt door middel van vuurpotten die tussen de bomen geplaatst worden. Deze potten zorgen ervoor dat de kou niet bij de bomen kan komen en de bloesem niet kan bevriezen. Beregenen doen we niet bij de kersenbomen, omdat het risico dan aanwezig is dat er een bacterie “Pseudonymus” in de boom komt die de boom ziek maakt en waardoor takken en bladeren afsterven en knoppen niet meer uitlopen. Deze bacterie is moeilijk te bestrijden en wordt dan ook het liefst voorkomen.

Nachtvorst beregening

Onze andere fruitbomen, appels & peren worden beschermt door de vorst door middel van beregening. Dit geeft altijd prachtige plaatjes van ijzige takken en kristallen. Door het beregenen vormt zich een ijslaagje rondom de knoppen van de boom. Het klinkt natuurlijk tegenstrijdig, ijs om de bloem de beschermen. Maar het werkt wel zo. De beregening zorgt ervoor dat de temperatuur van de takken en de bloesem niet verder kan dalen dan 0 graden Celsius. En dat is een temperatuur die de die knop prima kan verdragen.

 

Al deze maatregelen worden midden in de nacht genomen, om er voor te zorgen dat onze bomen beschermd worden. Dus weinig nachtrust voor onze telers de afgelopen dagen. Maar allemaal voor een goed doel! Want geen bloesem, betekend geen fruit en geen fruit is geen eigen Werkfruit en zal betekenen dat we fruit moeten inkopen uit het buitenland. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, bij Werkfruit proberen we zoveel mogelijk Nederlands fruit in onze boxen te stoppen. Zodat we zo min mogelijk foodmiles maken en op deze manier onze CO2 uitstoot beperken.

Werkfruit = Duurzaamheid

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.