Home - Blog - Echte Hollandse Kiwi’s in de Werkfruitbox!

Echte Hollandse Kiwi’s in de Werkfruitbox!

Echte Hollandse kiwi’s! Werkfruit haalde ze dit keer niet uit Italië of Nieuw Zeeland, maar een stuk dichterbij huis.  Bunnik!

Djuke van der Maat Is in 2012 gestart met het zelf opkweken van kiwiplanten in de boomgaard in Bunnik. Toen nog eigendom van haar vader, maar inmiddels heeft ze het stokje overgenomen. Wij gingen bij haar langs om de kiwiplanten van dichtbij te zien en uiteraard te proeven!

Kiwi's uit Bunnik

Voor de middag arriveer ik bij de versboerderij in Bunnik, na even zoeken vond ik het juiste huis en trof ik Djuke aan in haar ouderwets gezellige keuken. Voordat we in gesprek gaan, doen we eerst de laarzen aan en gaan we de boomgaard in om de kiwi bomen of struiken te bewonderen. Djuke geeft aan dat het eigenlijk ranken zijn, net als bij druiven. “Maar wij noemen ze ook gewoon bomen hoor, dat praat makkelijker en we zitten inmiddels in de fruitbomen.” Want naast deze kiwi’s telen ze ook appels, peren, perziken, kersen en de kiwibes.

 

Al deze producten zijn te koop in het seizoen in onze landwinkel, maar net als onze kiwi’s vinden ze vaak ook een plekje bij bijvoorbeeld de groothandel (Sligro) of PicNic. Nu is er niet veel te zien in de boomgaard, we zijn nu volop aan het snoeien. “Dat moet nu gebeuren, want in het voorjaar kan je niks doen. Als je dan gaat snoeien dan bloed de boom dood, doordat de sapstroom eruit komt lopen.”

Snoeien & bloeien

In juni begint de bloei weer van de nieuwe kiwi bloesem, we laten ze bestuiven door bijen. Kiwi’s hebben altijd een mannetje en een  vrouwtjes boom nodig om uiteindelijk tot een vrucht te komen. Alleen de vrouwelijke boom is vruchtdragend, maar dat betekend niet dat het mannetje onbelangrijk is. “Beide planten moeten tegelijkertijd in bloei komen, omdat er ander geen vrucht kan ontstaan. En dat zou betekenen dat we geen oogst hebben in november.”

Tussen bloesem en oogst is het helaas niet lekker achterover hangen voor de teler. In de zomer is het heel erg druk voor ons, we moeten vooral heel veel snoeien! “De kiwiboom is een klimmer en groeit zo’n halve meter per week en als we dat niet bijhouden dan wordt het heel onoverzichtelijk.”

Djuke verteld dat ze verder weinig doen aan de kiwi’s wat betreft onkruidbestrijding of het spuiten tegen ongedierte. “De kiwi is op dat gebied een hele sterkte plant en we mesten maar 1 keer in de twee jaar met compost of champost (compost van champignons).”

In de zomer lijken de kiwi’s al goed, het formaat is perfect alleen is het suikergehalte nog niet goed genoeg. Daarom laten ze de kiwi’s hangen tot november en proberen we voor de vorst periode begint de kiwi’s te oogsten.

Er staan zo’n 300 bomen in de boomgaard, waarvan ¾ deel de groene kiwi’s zijn en ¼ de gele kiwi’s. “Daar halen we een paar duizend kilo oogst van, waarvan nu een deel bij jullie in de Werkfruitkist zit.”

Waarom kiwi’s in Nederland telen?

Djuke heeft in Nederland planelogie gestudeerd en heeft zich hierin gespecialiseerd op land en tuinbouw.

Ze kreeg een Nuffield Scollarship vanwege haar onderzoeken in het werkgebied rondom de land en tuinbouw gericht op duurzaamheid. Een prestigieuze prijs voor studenten die hun nek uitsteken binnen het vakgebied. Hiervan worden er maar 80 per jaar over heel de wereld vergeven.

Na het ontvangen van haar studiebeurs is ze tijdens een bijeenkomst in Nieuw Zeeland in aanraking gekomen met een aantal kiwitelers. Ze ontdekte in het koudere noorden van Nieuw Zeeland dat het kiwi telen daar ook goed afgaat. Dat gaf haar de inspiratie om dat verder te onderzoeken voor de kiwiteelt in Nederland. Met succes! Elk jaar gaat de ontwikkeling rondom de Hollandse kiwi’s een stapje de goede kant op. Wie weet eet over een paar jaar heel Nederland de Hollandse kiwi’s van van der Maat.

Deel dit bericht

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.