Het is eind april en dat betekent dat de lente alweer in volle gang is. De natuur ontwaakt en is weer aan het groeien en bloeien. Ook bij ons in de boomgaard in Strijensas.
Eén van de dingen die Werkfruit zo uniek maken is dat we onze eigen boomgaard hebben. Fruit dat wij in deze boomgaard telen wordt in de Werkfruitkisten verwerkt. Op dit moment telen we appels, peren, kersen en sinds dit jaar zelfs abrikozen. Voor ons is de lente de start van een belangrijk en vooral druk seizoen.
In deze blog geven we je een kijkje achter de schermen. Want hoe gaat het telen van fruit bij Werkfruit in zijn werk?
Werkfruit heeft in totaal 17 hectare aan fruitbomen in de Hoeksche Waard, waarvan 2,5 hectare appels, 6 hectare kersen en 8,5 hectare peren. We telen 18 rassen kersen, 2 rassen appels en 5 rassen peren. Waarom wij zoveel soorten rassen hebben? Sommige rassen hebben elkaar nodig voor een succesvolle bestuiving, ook wel kruisbestuiving genoemd.
Op dit moment is het een prachtig gezicht als je door de boomgaard loopt. De bomen zitten namelijk vol met kleurige bloesem. Aan de kleur bloesem kun je zien wat voor fruit er uiteindelijk aan de boom zal groeien. De appelbloesem is roze en de peren- en kersenbloesem is wit. De bomen dragen, afhankelijk van het weer, ongeveer 4 weken bloesem. En nu de belangrijke vraag: Waar dient de bloesem eigenlijk voor?
Bloesem heeft als functie uit te groeien tot vrucht. Maar voordat dit kan gebeuren moet er eerst een bevruchting plaatsvinden. En daarvoor dient de bloesem dus eerst bestoven te worden. Bestuiving kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hier in de boomgaard van Werkfruit gebeurt dit op 2 manieren: Door middel van insect bestuiving en windbestuiving.
Voor de insect bestuiving maken wij gebruik van bijen. Vorige week zijn er 32 bijenvolken losgelaten. Dat betekent dat er op dit moment zo’n 320.000 bijen in de boomgaard rondvliegen! Hoe meer insecten er met de bloemen in contact komen, hoe meer kans op bestuiving en dus bevruchting. Vandaar de grote hoeveelheid bijen.
Daarnaast maken we ook gebruik van windbestuiving. Dat houdt in dat we de wind het werk laten doen. Door de wind verspreiden de stuifmeelkorrels zich en belanden op de bloesem waardoor de bevruchting kan plaatsvinden. Hollandser kan niet! Door windbestuiving ontstaat er ook kruisbestuiving. Dit houdt in dat er door de verspreiding van stuifmeelkorrels diverse rassen met elkaar worden vermengd. Dit zorgt voor het behoud van de optimale conditie van diverse rassen.
Hoewel de bloemen volop in bloesem staan hebben we toch een lastige start van het seizoen. Het is dit jaar relatief koud voor de tijd van het jaar. Afgelopen nacht hadden wij zelfs te kampen met lichte nachtvorst. Om schade aan de bloemen te beperken hebben wij de appel- en perenbomen vannacht kunstmatig beregend. Dit zorgt ervoor dat er een laagje ijs ontstaat over de bloesem en knoppen wat de toekomstige vrucht tegen vorstschade beschermd.
Wist je trouwens dat het afhankelijk van de wind is of het bij ons vriest of niet? Onze boomgaard ligt vlak bij water en daar komt veel warmte vanaf. Als de wind dus vanaf de kant van het water komt is er minder kans op vorst aan de grond. Wij houden dan ook altijd nauwlettend het weerbericht in de gaten. Als (fruit)teler moet je dus snel kunnen schakelen en inspelen op de weersveranderingen om ervoor te zorgen dat de fruitbomen in optimale conditie blijven.
Om de bomen voldoende groeikracht te geven wordt er binnenkort ook gestart met het bemesten van de bomen. Dit doen wij met champignonmest. Hierdoor verbetert de humus in de grond wat tevens ook voor verbetering in het bodemleven zorgt. Dit draagt dan weer bij aan een goede groei van onze bomen. En dat is erg belangrijk want gezonde en sterke bomen vergroten de kans op een succesvolle oogst. En dat is uiteraard ons einddoel!
Er gaat dus een heel (groei)proces aan vooraf voordat er überhaupt vruchten aan de bomen kunnen groeien. Dit is niet iets waar je misschien bij stilstaat als je een appel of peer uit de Werkfruitkist pakt. Wij telen ons fruit met zorg en passie, en streven naar de beste kwaliteit fruit. Om zo ook Werkfruitkisten met hoge kwaliteit te kunnen leveren.
Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden om je medewerkers elke week gratis Werkfruit op het werk aan te bieden? Vraag dan een gratis proefbox aan of stuur een mail naar info@werkfruit.nl voor meer informatie of een offerte.